Thursday, 25 April 2013

nafas baru | tempat baru | jawatan baru | teman baru


Assalamualaikum belogliciouss..

wahhh dah lame giler tinggalkan belog kesayangan. kalau dulu sebelum ada pesbuk, memang melayan meluah mentelaah belog ajelah. bile dah ade pesbuk lupakan kekasih sejati ni. tapi bukan sebab pesbuk je pun..sejak dah upgrade diri setelah graduate dan dapat jadi kuli untuk IBM lah belog ini lama terusang kesepian ditinggal sejak Oktober 2011. weehhu! takde la stress sangat kerja sampai tak sempat layan belog..maybe sebab lumrah alam pekerjaan, pegi keje-balik-makan-tido! sampai berat naik berkilo kelo!

cakap pasal kerja, (rindu nak keje balik sob sob sob T_T) position aku ialah IT Specialist kat syarikat omputeh name IBM stand for International Bussiness Machine di Cyberjayaaa...mase dapat keje tu sape tak gembire kan. rase macam dunia ni ana yang empunya. alhamdulillah..setelah berusaha mengorat syarikat2 yang sudi dalam 2 bulan, dapat jugak keje..penat naik turun bas Gemas-KL 3x, pegi 'job fair' selama 2 bulan. tak ingat berapa kali dah pegi, tapi interview 2 kali. interview kali kedua tu untuk tapisan sekali dengan test bagai. lulus then pegi next level interview. interview relax je sempoi orang kate. ingatkan tak dapat. balik naik bas dengan pasrah jek. then dapat call, alhamdulillah dapat..hihihi Allah je yang tahu perasaan mase tu. memang dah lame berazam, bila dah keje nak bagi nafkah kat emak abah..juga bersedakah..alhamdulillah..

bile keje plak, ade shift nye..kejap masuk 8 pagi balik 8 malam. kejap masuk 8 malam balik 8 pagi. bayangkan aje baru 2 minggu start keje dah kene pakse masuk shift 8 malam. dahla beginner kat putrajaya- cyberjaya. rumahsewa kat Presint 9 Putrajaya. jalan pun folo2 je google maps yang telah dihafal. dahtu pulak bukan naik kete..lesen kete takde lagi..rempit lah apelagi..kesian emak abah duk risau anakdara dia rempit siang malam. bukan kul 8am/8pm je ade shift. sekali masuk team lain kene pulak shift 3 pagiiii. adui nye pun! memang tawakal je rempit 2.30 pagi putrajaya ke cyberjaya. 2.45 sampai opis online layan movie sambil tunggu client Australia n New Zealand call nak 'berborak'. client bile mengadu masalah berjeler2 sampai kene ngorat plak. best jugak keje ni, aku yang tak reti speaking boleh reti (terpaksa) speaking. hohoho
paling best shift malam dapat layan drama korea dengan aman sekali sebab 1 team tu ade 2 or 3 orang jek jage..dan ade seram nyer..so far takdela jumpe seram2..Allah pelihara aku..alhamdulillah.
layan korea sambil makan aka melantak. memang meja tu penuh dengan pelbagai aneka makanan buat kunyah tahan ngantuk. memang perut untung dimanjai.

hari berganti hari..
24-06-2012 the unexpected beautiful date. alhamdulillah aku selamat ditunangkan dengan seorang jejaka idaman. cewah!
-dalam post lain akan di-story babak majlis my E-day 
tak sangka akan dipinang secepat itu. rase macam baru nak membesarkan akal..baru belajar menggalas tanggungjawab sebagai pekerja..datang tanggungjawab lain pulak. waima tak prepare apepun lagi (budget kawin) terima dengan hati yang terbuka, sobonaeh gembira sangat3. hihihi
ade sahabat Nabi kata, "jika aku tahu akan mati, perkara paling utama aku lakukan ialah berkahwin".
sape2 bila tahu ganjaran pahala bila dah kawin, memang tak sabar sangat2 sampai ade yang desperate nak kumpul pahala. antaranya, "pahala solat orang berkahwin lebih berganda2 banding orang bujang."
" Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa." sape taknak kan? jalan2 ke syurga abadi.

awal bulan 8 encik tunang dapat kerja baru. alhamdulillah rezeki nak kahwin..tapi di Sabah baa...(di Tawau sudah 4 bulan aku sekarang ni.) bolehbakalaukao!

cukup 6 bulan tunang..debaran yang dinanti telah tiba 23-12-2012 aku Noor Aini bte Md Ngisum selamat dinikahkan oleh abahku dengan jejaka idamanku Muhammad Athir bin Mamad. Aini & Athir. secocok kan A&A. hehehe
bermula saat tu..segalanya, Suamiku Syurgaku..walaupun sebaya..dialah imamku akulah makmum. dialah ketua, I follow.... heee

seminggu sebelum kawin aku dah resign. 4 hari lepas kawin honeymoon kat Cameron Highland..
-honeymoon punye story nanti post lain
seminggu lepas honeymoon ikut suami duduk Tawau. sedih berjauhan dengan famili. kalau sebelum kawin mase study n keje, tiap 2 minggu mesti balik kampung. ade hikmah balik selalu. bile dah kawin balik 2 bulan sekali pun belum tentu dapat. tiket flight mahaiiiii.nasib baik duk Sabah ni dengan suami. kalau sorang memang idok le yeop..3 jam naik belon besi bayangkan berapa jauh dengan kampung.
-fly punye story nanti post lain

pejam celik pejam celik dah 4 bulan jadi full housewife dan jadi penduduk Tawau dan belum start cari kerja baru lagi. ya Allah kembalikan semangatku untuk bekerja agar dapat aku membantu ekonomi keluargaku. dan malam semalam dan malam ini malam yang sepi sebab suami di KL meeting lagi tak habis habis..sebelum ni gara gara serangan Sulu, suami outstation je aku balik kampung takpun ikut suami travel sekali. ke Kota Kinabalu.. teringat mase hari pertama Lahad Datu diserang, Jumaat, 1 Mac, kami berada di KK, disebabkan risau orang2 Sulu dah 2 minggu mendarat di Sabah suami bawak jugak isteri yang dikasihi.
yeayyy esok beloved husband balik! nak masak lebih sedap esok. ^.^

baru sedar dari lamunan. dah panjang berjeler karangan aku ha. cukup cukup sudah..cukup sampai di sini saja..pause! running man in the houseeeee!!!

-mood sekarang ni layan running man tak habis2. jom episod 96. Park Ji Sung!!

ilalliqo'

Related Posts with Thumbnails