Thursday, 25 April 2013

nafas baru | tempat baru | jawatan baru | teman baru


Assalamualaikum belogliciouss..

wahhh dah lame giler tinggalkan belog kesayangan. kalau dulu sebelum ada pesbuk, memang melayan meluah mentelaah belog ajelah. bile dah ade pesbuk lupakan kekasih sejati ni. tapi bukan sebab pesbuk je pun..sejak dah upgrade diri setelah graduate dan dapat jadi kuli untuk IBM lah belog ini lama terusang kesepian ditinggal sejak Oktober 2011. weehhu! takde la stress sangat kerja sampai tak sempat layan belog..maybe sebab lumrah alam pekerjaan, pegi keje-balik-makan-tido! sampai berat naik berkilo kelo!

cakap pasal kerja, (rindu nak keje balik sob sob sob T_T) position aku ialah IT Specialist kat syarikat omputeh name IBM stand for International Bussiness Machine di Cyberjayaaa...mase dapat keje tu sape tak gembire kan. rase macam dunia ni ana yang empunya. alhamdulillah..setelah berusaha mengorat syarikat2 yang sudi dalam 2 bulan, dapat jugak keje..penat naik turun bas Gemas-KL 3x, pegi 'job fair' selama 2 bulan. tak ingat berapa kali dah pegi, tapi interview 2 kali. interview kali kedua tu untuk tapisan sekali dengan test bagai. lulus then pegi next level interview. interview relax je sempoi orang kate. ingatkan tak dapat. balik naik bas dengan pasrah jek. then dapat call, alhamdulillah dapat..hihihi Allah je yang tahu perasaan mase tu. memang dah lame berazam, bila dah keje nak bagi nafkah kat emak abah..juga bersedakah..alhamdulillah..

bile keje plak, ade shift nye..kejap masuk 8 pagi balik 8 malam. kejap masuk 8 malam balik 8 pagi. bayangkan aje baru 2 minggu start keje dah kene pakse masuk shift 8 malam. dahla beginner kat putrajaya- cyberjaya. rumahsewa kat Presint 9 Putrajaya. jalan pun folo2 je google maps yang telah dihafal. dahtu pulak bukan naik kete..lesen kete takde lagi..rempit lah apelagi..kesian emak abah duk risau anakdara dia rempit siang malam. bukan kul 8am/8pm je ade shift. sekali masuk team lain kene pulak shift 3 pagiiii. adui nye pun! memang tawakal je rempit 2.30 pagi putrajaya ke cyberjaya. 2.45 sampai opis online layan movie sambil tunggu client Australia n New Zealand call nak 'berborak'. client bile mengadu masalah berjeler2 sampai kene ngorat plak. best jugak keje ni, aku yang tak reti speaking boleh reti (terpaksa) speaking. hohoho
paling best shift malam dapat layan drama korea dengan aman sekali sebab 1 team tu ade 2 or 3 orang jek jage..dan ade seram nyer..so far takdela jumpe seram2..Allah pelihara aku..alhamdulillah.
layan korea sambil makan aka melantak. memang meja tu penuh dengan pelbagai aneka makanan buat kunyah tahan ngantuk. memang perut untung dimanjai.

hari berganti hari..
24-06-2012 the unexpected beautiful date. alhamdulillah aku selamat ditunangkan dengan seorang jejaka idaman. cewah!
-dalam post lain akan di-story babak majlis my E-day 
tak sangka akan dipinang secepat itu. rase macam baru nak membesarkan akal..baru belajar menggalas tanggungjawab sebagai pekerja..datang tanggungjawab lain pulak. waima tak prepare apepun lagi (budget kawin) terima dengan hati yang terbuka, sobonaeh gembira sangat3. hihihi
ade sahabat Nabi kata, "jika aku tahu akan mati, perkara paling utama aku lakukan ialah berkahwin".
sape2 bila tahu ganjaran pahala bila dah kawin, memang tak sabar sangat2 sampai ade yang desperate nak kumpul pahala. antaranya, "pahala solat orang berkahwin lebih berganda2 banding orang bujang."
" Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa." sape taknak kan? jalan2 ke syurga abadi.

awal bulan 8 encik tunang dapat kerja baru. alhamdulillah rezeki nak kahwin..tapi di Sabah baa...(di Tawau sudah 4 bulan aku sekarang ni.) bolehbakalaukao!

cukup 6 bulan tunang..debaran yang dinanti telah tiba 23-12-2012 aku Noor Aini bte Md Ngisum selamat dinikahkan oleh abahku dengan jejaka idamanku Muhammad Athir bin Mamad. Aini & Athir. secocok kan A&A. hehehe
bermula saat tu..segalanya, Suamiku Syurgaku..walaupun sebaya..dialah imamku akulah makmum. dialah ketua, I follow.... heee

seminggu sebelum kawin aku dah resign. 4 hari lepas kawin honeymoon kat Cameron Highland..
-honeymoon punye story nanti post lain
seminggu lepas honeymoon ikut suami duduk Tawau. sedih berjauhan dengan famili. kalau sebelum kawin mase study n keje, tiap 2 minggu mesti balik kampung. ade hikmah balik selalu. bile dah kawin balik 2 bulan sekali pun belum tentu dapat. tiket flight mahaiiiii.nasib baik duk Sabah ni dengan suami. kalau sorang memang idok le yeop..3 jam naik belon besi bayangkan berapa jauh dengan kampung.
-fly punye story nanti post lain

pejam celik pejam celik dah 4 bulan jadi full housewife dan jadi penduduk Tawau dan belum start cari kerja baru lagi. ya Allah kembalikan semangatku untuk bekerja agar dapat aku membantu ekonomi keluargaku. dan malam semalam dan malam ini malam yang sepi sebab suami di KL meeting lagi tak habis habis..sebelum ni gara gara serangan Sulu, suami outstation je aku balik kampung takpun ikut suami travel sekali. ke Kota Kinabalu.. teringat mase hari pertama Lahad Datu diserang, Jumaat, 1 Mac, kami berada di KK, disebabkan risau orang2 Sulu dah 2 minggu mendarat di Sabah suami bawak jugak isteri yang dikasihi.
yeayyy esok beloved husband balik! nak masak lebih sedap esok. ^.^

baru sedar dari lamunan. dah panjang berjeler karangan aku ha. cukup cukup sudah..cukup sampai di sini saja..pause! running man in the houseeeee!!!

-mood sekarang ni layan running man tak habis2. jom episod 96. Park Ji Sung!!

ilalliqo'

Friday, 14 October 2011

1

A valuable thought:

“Don’t show so much love to anyone because it creates a non-curable pain when they start avoiding you....

Remember to spare something for yourself....don't give too much

Monday, 8 August 2011

cheesy macaroni

last month before Ramadhan pi outing outing jalan jalan perabih peluh.. singgah ler makan kat umah encik Kenny Roger's...test rase die punye menu cheesy macaroni..sedap giler kentang punye sedap woh. kalu ade duit banyak nak je tapau segantang bawak balik...takpe next time pi lagi nak makan lagi banyak banyak. teheee

golden pasta garden kurang enak!


tapi.....tibe tibe ade naluri nak terai buat sendiri pulak...agak agak boleh menjadik ke tak macam brand kennyrogers...huhu

setelah men-google google, terjumpe recipe simple nih. bile nak terai taktau lagi..tapi akan set as next target for my menu. aja aja! fighting! yeah!


Cheddar Cheese 1 block - parut halus
3 sudu marjerin / butter
2 cawan susu fresh milk atau low fat milk ( susu cair )
2 sudu besar tepung gandum - bancuh dengan air sikit, cair-cair
Sedikit garam untuk rasa ( sikit ajer )
10 biji lada hitam bijik (tumbuk halus)
1 paket marcaroni jenis ELBOW ( ada tulis kat paket marcaroni tu )

Cara :

Masuk butter ke dalam non stik pan
Masukkan susu, kacau
Masukkan tepung gandum, kacau rata jangan berbiji
Masukkan lada hitam tumbuk
Masukkan cheese
Kacau pekat atau cair ikut suka citarasa sendiri. Kalau api besar, kuah mudah
pekat.

Akhir sekali masuk garam dan marcaroni ELBOW

Kalau hendakkan lebih rasa cheesy, masukkan Mozzarella Cheese dalam 2 sudu
besar. Rasa melekit-lekit akan lebih terasa.


MARI CUBA!



Wednesday, 6 July 2011

Hutan Lipur Ulu Bendul !!!

Last weekend kami pergi picnic. tempat picnic tu name die hutan lipur Ulu Bendul seperti yang tertera di atas ni. kami pergi berlima orang saje...yang lain bizi...sobs

yeayyyyyy! dah sampaiii! tak sabo nak main terjun terjun!


haaaa ni diaaa sambal udang homemade by me.. weeeeee!  =D


haaa banyak tak banyak tak. makanan macam nak makan 10hari!
nasi, ayam goreng, sambal udang, spagetti, keledek rebus, timun, fruits, keropok lekor, daging goreng berlada! nyumnyumnyum!




Friday, 24 June 2011

jalan-jalan makan-makan di Malacca!!


UMBAIIII !!!

2 & setengah tahun study kat Melaka tak sempat2 nak pegi Umbai..sebab masing2 takde kereta lagi..menjak2 dah koje ni..dah ade yang berkereta..baru lahh nyempat ke Umbai...





Friday, 17 June 2011

sahabat handai rakan taulan sudah maju bertapak-tapak

asal pegi kenduri mane mane orang kawin jek mesti ade yang bertanye, ain bile lagi..kau bile lagi ain..aini ko bile lagi...nak kad..nak kad.. (sorry sekarang orang main tag2 kat facebook je bro....)
baik baik...jawapan akan terjawab bila sampai masa nya nanti. tapi tak tahu lah bila nak sampai kat masa tu.


 begambo dengan pengantin yang masih belum dipengantinkan (sebelum nikah)

ijun & husband - lepas depa nikah kite serbu....!!!

 tak lepas peluang begambo dengan pengantin baru

 hez & husband

 "loving couple every year"
 jelas kelihatan saye amat tembam berisi segala bagai...auuww maluuu nak jumpe orang kampong..oh oh oh...

Sunday, 17 April 2011

oH Malaysia! + menuai hasil tanaman

Jumaat yang lepas saya ke KL dan tersinggah ke jalan masjid jamek..dan terhasil gambar-gambar seperti di bawah. jemaah jumaat menunaikan solat Juma'at di sekitar baazar jalan masjid jamek beralaskan sejadah masing-masing. pertama kali saya singgah kat jalan masjid jamek ni pd hari jumaat. begini rupanya bila hari jumaat. dan saya tak berpeluang nak tempuh baazar ni dgn tenang. rasa terkilan tengok jemaah terpaksa tunaikan ibadah diorang dalam keadaan macam ni. merata-rata..yang tidak diketahui lantai pejalan-pejalan kaki yg entah tapak dari mana entah bersih entah tidak. kasihan sangat bila tengok keadaan macam ni walaupun bagi mereka sudah biasa berkeadaan macam ni. Malaysia tercinta boleh dirikan shopping complex yg besar-besar gedang indah-indah spt Pavillion, Midvalley, dan banyak lagi. tapi nak perbesar ruang masjid pun tak mampu ke. kasihan Malaysia..tukar je baazar ni jadi serambi masjid kan elok.


jemaah Juma'at sedang khusyuk menunaikan ibadah Juma'at
 
pelancong berasa kagum ?

bas yang ber-rekabentuk baru. ada 3 lajur seat single

gambar di atas menunjukkan saya sedang duduk di dalam bas dari KL pulang ke Gemas. saya balik dari 1 interview dengan IBM Cyberjaya dengan sangat pasrah. pasrah di sini kerana saya telah ditemuduga oleh encek operation manager yang macam tak berminat nak amek sy sebagai staff die. dia tengok sijil-sijil sy macam acuh tak acuh je. segala salinan dokumen sy nak bagi free pun dia taknak. tapi sesi temuduga sangat sempoi dan penemuduga pun sempoi ja. i like. sy berasa kagum dengan penemuduga itu kerana usia yg sangat muda sudah berada pada tahap seorang manager. he deserved it. seorang yang rendah diri, baik, cool, santai. saya senang hati dapat pengalaman berjumpa orang-orang yg macam ni.

setelah 2 jam perjalanan dalam bas, dapat call dari seseorang dan bertanya "macammane dgn interview tadi" (speaking). dgn yakin saya menjawab "saya tidak yakin boleh dapat post tu" (speaking juga [terpaksa]). dan si dia berkata, "tahniah! awak dapat post itu." (speaking). sy membalasnya, "oh really?? very very very thank you....!" sedikit menjerit sy kegembiraan diterima bekerja. 4 bulan kot tanam pisang, epal, jagung, akhirnya boleh dituai juga....ALHAMDULILLAH...


Kian lama terpenjara
Mencari makna cinta
Dalam ungkap kata bersulam dusta

Bila gerbang rahmat terbuka
Menjelma cinta suci
Sehalus dan selembut sutera kasih
Terbentanglah tersingkap kebenaran
Terlerailah terbenam kepalsuan
Tuhan pada-Mu ada kedamaian
Diribaan-Mu kebahagiaan
Tiada lagi rasa kesangsian di hati
Cinta Mu cinta tulus suci murni
Kasih-Mu nan abadi

Bertautlah bercambahlah cinta
Mengharum dalam jiwa
Menemukan kerinduan syahdu
Pada yang Maha Esa

Sutera kasih membelai
Membalut kelukaan itu
Sutera kasih melambai
Mengisi kekosongan pengharapan

Rela pasrahkan kehidupan
Mengharungi cabaran
Rintangan perjalanan di hadapan

Doa dan titis air mata
Mendamba sutera kasih
Agar terus bersemi selamanya

Saturday, 9 April 2011

koc wanita

tengok kosmo semalam, pasal koc wanita untuk KTM sekarang. agak menarik artikel tu sebab rase esaited nak komen komen komen sebab dah beberapa minggu dan sudah agak berbulan menggunakan khidmat koc wanita tu rase terpanggil untuk komen secara sendirian berhad ni.

artikel kosmo

same je macam gerabak biase cume tiada penumpang lelaki kecuali bayi lelaki atau kanak2 lelaki sahaje
teringat mase bawak nawwar (my nephew) jalan2 kat midvalley naik komuter, nawwar tanye, "alang nape takde lelaki ni, nawar je lelaki" dan aku dgn bangga tunjuk dgn jari gambar simbol besar yg betul2 terlekat kt tingkap belakang die. 'Ladies coach'. tapi ade jugak 2,3 org penumpang lelaki dan memalukan jek. kalau tak reti bace takpelah dimaafkan.

**pengalaman membawa anak lelaki jalan2, kalau die suke mintak2 nak itu nak ini, diamkan aje n bla aje nanti die dian dan ikut saje. senang cerita. kesian anakbuah aku sorang tu. kalau nenek die tahu mesti alang kene bahan sebab tak endahkan cucu KESAYANGAN. ha ha

beginilah kemajuan sistem KTM sekarang, wanita dah pandai beratur tunggu tren. tapi masih ade segelintir yang takde rase hormat langsung, berdiri betul2 di tengah2 laluan disembark.

dan disebabkan ada nya koc wanita ni, wanita melayu moden sudah pandai bertolak tolak berhimpit himpit sambil terjerit jerit ada jugak yang menangis takut kene tinggal kawannye. orang lain berebut nak masuk tren, sempat2 buat drama kat landasan. nasibbaik budak bawah umor.

disebabkan koc wanita, sang isteri dan bayi nya terpisah dari sang suami sebab suami ke koc umum, bila dah tak muat isteri terpaksa ke koc wanita. kalau ada koc untuk pasangan suami isteri mesti lagi best kan. selesa pun ye gak untuk anak2 yg bayi2 mentah lagi tu.

time saya gune koc wanita takde pun dapat badge ini. =.="

Monday, 28 March 2011

Personality Profiling Report

At a Glance

• Less concerned with quality, may not notice errors.

• Objective, but may appear detached.

• Does not get involve in other's personal problems.

• Faithful, trustworthy and devoted in long-term relationships.

• Does not seek positions of power or authority.

• Concerned with prestige, recognition, rank and reputation.

• Sees people as nice and friendly, not comfortable to wheel and deal.

• Practical, prefers to build on ideas rather than generate them.

• Needs clear and thorough instructions, slow to act when uncertain.

While at Work

Ms AINI is prepared to put in hard work moderately but she may at times prefer to work at her own pace.

Ms AINI is relatively dependable to deliver results on time. She may sometimes be late in meeting deadlines.

Ms AINI generally will persist with work until it is completed but may at times not complete her tasks.

Ms AINI is less concerned with the quality of work. She may be inclined to meet other requirements of her job but is willing to compromise on quality and details. She tends to be careless and cannot spot errors easily. As such, she is not suitable for work requiring high level of accuracy.

Ms AINI is an objective person who is impartial and rational. She speaks factually and often does not involve her own feelings and emotions. She may sometimes be perceived as distant or detached.

Ms AINI is selective in lending support to others. She often remains detached and unsympathetic. Ms AINI may not regard the welfare of another person as the most important aspect of their relationship. She is not likely to want to be involved in the problems of others unless necessary.

Ms AINI is friendly and outgoing when she is with friends although she may at times prefer to be quiet.

Ms AINI is the sort of person who forms long term bonds and attachments. She is faithful, trustworthy, and devoted in such relationships. She tends to be trusting, dedicated and protective towards those she loves. Patriotism and sense of duty is a significant aspect of her character.

Positions of power, influence and authority are not Ms AINI's concern. She does not mind letting others assert authority over her. She is accommodating, laid back and easy-going.

Ms AINI is concerned with position and status. She cares about how people view her. Prestige, quality, rank and reputation are important to her. She is likely to be brand-conscious and would attach significance to status symbols. She takes pride in her appearance.

Ms AINI sees people as friendly, reliable and honest. She is trusting and believes what people say. She tends to be unsuspecting of people.s behaviour and motives. She is uncomfortable when she has to wheel and deal.

Ms AINI's leadership qualities are moderate and she is sometimes able to get the support of people.

Intellectual matters do not interest Ms AINI. She is more concerned with practical issues than abstract theories. Ms AINI prefers to talk about useful and workable solutions than discuss hypotheses and concepts. She is more likely to build on ideas rather than generate them.

Ms AINI puts in effort to plan ahead some of the times. She may at times not be as detailed in her planning.

Ms AINI is generally able to express herself although not to a high degree of eloquence.

WORK


RELATIONS

A

Hard Work

15


D

Affection

8

B

Time

15


E

Empathy

10

C

Finish Job

12


F

Sociability

14

P

Good Work

9


G

Loyalty

20


CONTROL


THOUGHT

H

Dominance

10


L

Abstraction

10

I

Status

16


M

Planning-Organizing

15

J

Politics

10


N

Exposition

14

K

Leadership

13


O

Tolerance Ambiguity

9


Visualization

Related Posts with Thumbnails