Friday, 14 October 2011

1

A valuable thought:

“Don’t show so much love to anyone because it creates a non-curable pain when they start avoiding you....

Remember to spare something for yourself....don't give too much

Monday, 8 August 2011

cheesy macaroni

last month before Ramadhan pi outing outing jalan jalan perabih peluh.. singgah ler makan kat umah encik Kenny Roger's...test rase die punye menu cheesy macaroni..sedap giler kentang punye sedap woh. kalu ade duit banyak nak je tapau segantang bawak balik...takpe next time pi lagi nak makan lagi banyak banyak. teheee

golden pasta garden kurang enak!


tapi.....tibe tibe ade naluri nak terai buat sendiri pulak...agak agak boleh menjadik ke tak macam brand kennyrogers...huhu

setelah men-google google, terjumpe recipe simple nih. bile nak terai taktau lagi..tapi akan set as next target for my menu. aja aja! fighting! yeah!


Cheddar Cheese 1 block - parut halus
3 sudu marjerin / butter
2 cawan susu fresh milk atau low fat milk ( susu cair )
2 sudu besar tepung gandum - bancuh dengan air sikit, cair-cair
Sedikit garam untuk rasa ( sikit ajer )
10 biji lada hitam bijik (tumbuk halus)
1 paket marcaroni jenis ELBOW ( ada tulis kat paket marcaroni tu )

Cara :

Masuk butter ke dalam non stik pan
Masukkan susu, kacau
Masukkan tepung gandum, kacau rata jangan berbiji
Masukkan lada hitam tumbuk
Masukkan cheese
Kacau pekat atau cair ikut suka citarasa sendiri. Kalau api besar, kuah mudah
pekat.

Akhir sekali masuk garam dan marcaroni ELBOW

Kalau hendakkan lebih rasa cheesy, masukkan Mozzarella Cheese dalam 2 sudu
besar. Rasa melekit-lekit akan lebih terasa.


MARI CUBA!



Wednesday, 6 July 2011

Hutan Lipur Ulu Bendul !!!

Last weekend kami pergi picnic. tempat picnic tu name die hutan lipur Ulu Bendul seperti yang tertera di atas ni. kami pergi berlima orang saje...yang lain bizi...sobs

yeayyyyyy! dah sampaiii! tak sabo nak main terjun terjun!


haaaa ni diaaa sambal udang homemade by me.. weeeeee!  =D


haaa banyak tak banyak tak. makanan macam nak makan 10hari!
nasi, ayam goreng, sambal udang, spagetti, keledek rebus, timun, fruits, keropok lekor, daging goreng berlada! nyumnyumnyum!




Friday, 24 June 2011

jalan-jalan makan-makan di Malacca!!


UMBAIIII !!!

2 & setengah tahun study kat Melaka tak sempat2 nak pegi Umbai..sebab masing2 takde kereta lagi..menjak2 dah koje ni..dah ade yang berkereta..baru lahh nyempat ke Umbai...





Friday, 17 June 2011

sahabat handai rakan taulan sudah maju bertapak-tapak

asal pegi kenduri mane mane orang kawin jek mesti ade yang bertanye, ain bile lagi..kau bile lagi ain..aini ko bile lagi...nak kad..nak kad.. (sorry sekarang orang main tag2 kat facebook je bro....)
baik baik...jawapan akan terjawab bila sampai masa nya nanti. tapi tak tahu lah bila nak sampai kat masa tu.


 begambo dengan pengantin yang masih belum dipengantinkan (sebelum nikah)

ijun & husband - lepas depa nikah kite serbu....!!!

 tak lepas peluang begambo dengan pengantin baru

 hez & husband

 "loving couple every year"
 jelas kelihatan saye amat tembam berisi segala bagai...auuww maluuu nak jumpe orang kampong..oh oh oh...

Sunday, 17 April 2011

oH Malaysia! + menuai hasil tanaman

Jumaat yang lepas saya ke KL dan tersinggah ke jalan masjid jamek..dan terhasil gambar-gambar seperti di bawah. jemaah jumaat menunaikan solat Juma'at di sekitar baazar jalan masjid jamek beralaskan sejadah masing-masing. pertama kali saya singgah kat jalan masjid jamek ni pd hari jumaat. begini rupanya bila hari jumaat. dan saya tak berpeluang nak tempuh baazar ni dgn tenang. rasa terkilan tengok jemaah terpaksa tunaikan ibadah diorang dalam keadaan macam ni. merata-rata..yang tidak diketahui lantai pejalan-pejalan kaki yg entah tapak dari mana entah bersih entah tidak. kasihan sangat bila tengok keadaan macam ni walaupun bagi mereka sudah biasa berkeadaan macam ni. Malaysia tercinta boleh dirikan shopping complex yg besar-besar gedang indah-indah spt Pavillion, Midvalley, dan banyak lagi. tapi nak perbesar ruang masjid pun tak mampu ke. kasihan Malaysia..tukar je baazar ni jadi serambi masjid kan elok.


jemaah Juma'at sedang khusyuk menunaikan ibadah Juma'at
 
pelancong berasa kagum ?

bas yang ber-rekabentuk baru. ada 3 lajur seat single

gambar di atas menunjukkan saya sedang duduk di dalam bas dari KL pulang ke Gemas. saya balik dari 1 interview dengan IBM Cyberjaya dengan sangat pasrah. pasrah di sini kerana saya telah ditemuduga oleh encek operation manager yang macam tak berminat nak amek sy sebagai staff die. dia tengok sijil-sijil sy macam acuh tak acuh je. segala salinan dokumen sy nak bagi free pun dia taknak. tapi sesi temuduga sangat sempoi dan penemuduga pun sempoi ja. i like. sy berasa kagum dengan penemuduga itu kerana usia yg sangat muda sudah berada pada tahap seorang manager. he deserved it. seorang yang rendah diri, baik, cool, santai. saya senang hati dapat pengalaman berjumpa orang-orang yg macam ni.

setelah 2 jam perjalanan dalam bas, dapat call dari seseorang dan bertanya "macammane dgn interview tadi" (speaking). dgn yakin saya menjawab "saya tidak yakin boleh dapat post tu" (speaking juga [terpaksa]). dan si dia berkata, "tahniah! awak dapat post itu." (speaking). sy membalasnya, "oh really?? very very very thank you....!" sedikit menjerit sy kegembiraan diterima bekerja. 4 bulan kot tanam pisang, epal, jagung, akhirnya boleh dituai juga....ALHAMDULILLAH...


Kian lama terpenjara
Mencari makna cinta
Dalam ungkap kata bersulam dusta

Bila gerbang rahmat terbuka
Menjelma cinta suci
Sehalus dan selembut sutera kasih
Terbentanglah tersingkap kebenaran
Terlerailah terbenam kepalsuan
Tuhan pada-Mu ada kedamaian
Diribaan-Mu kebahagiaan
Tiada lagi rasa kesangsian di hati
Cinta Mu cinta tulus suci murni
Kasih-Mu nan abadi

Bertautlah bercambahlah cinta
Mengharum dalam jiwa
Menemukan kerinduan syahdu
Pada yang Maha Esa

Sutera kasih membelai
Membalut kelukaan itu
Sutera kasih melambai
Mengisi kekosongan pengharapan

Rela pasrahkan kehidupan
Mengharungi cabaran
Rintangan perjalanan di hadapan

Doa dan titis air mata
Mendamba sutera kasih
Agar terus bersemi selamanya

Saturday, 9 April 2011

koc wanita

tengok kosmo semalam, pasal koc wanita untuk KTM sekarang. agak menarik artikel tu sebab rase esaited nak komen komen komen sebab dah beberapa minggu dan sudah agak berbulan menggunakan khidmat koc wanita tu rase terpanggil untuk komen secara sendirian berhad ni.

artikel kosmo

same je macam gerabak biase cume tiada penumpang lelaki kecuali bayi lelaki atau kanak2 lelaki sahaje
teringat mase bawak nawwar (my nephew) jalan2 kat midvalley naik komuter, nawwar tanye, "alang nape takde lelaki ni, nawar je lelaki" dan aku dgn bangga tunjuk dgn jari gambar simbol besar yg betul2 terlekat kt tingkap belakang die. 'Ladies coach'. tapi ade jugak 2,3 org penumpang lelaki dan memalukan jek. kalau tak reti bace takpelah dimaafkan.

**pengalaman membawa anak lelaki jalan2, kalau die suke mintak2 nak itu nak ini, diamkan aje n bla aje nanti die dian dan ikut saje. senang cerita. kesian anakbuah aku sorang tu. kalau nenek die tahu mesti alang kene bahan sebab tak endahkan cucu KESAYANGAN. ha ha

beginilah kemajuan sistem KTM sekarang, wanita dah pandai beratur tunggu tren. tapi masih ade segelintir yang takde rase hormat langsung, berdiri betul2 di tengah2 laluan disembark.

dan disebabkan ada nya koc wanita ni, wanita melayu moden sudah pandai bertolak tolak berhimpit himpit sambil terjerit jerit ada jugak yang menangis takut kene tinggal kawannye. orang lain berebut nak masuk tren, sempat2 buat drama kat landasan. nasibbaik budak bawah umor.

disebabkan koc wanita, sang isteri dan bayi nya terpisah dari sang suami sebab suami ke koc umum, bila dah tak muat isteri terpaksa ke koc wanita. kalau ada koc untuk pasangan suami isteri mesti lagi best kan. selesa pun ye gak untuk anak2 yg bayi2 mentah lagi tu.

time saya gune koc wanita takde pun dapat badge ini. =.="

Monday, 28 March 2011

Personality Profiling Report

At a Glance

• Less concerned with quality, may not notice errors.

• Objective, but may appear detached.

• Does not get involve in other's personal problems.

• Faithful, trustworthy and devoted in long-term relationships.

• Does not seek positions of power or authority.

• Concerned with prestige, recognition, rank and reputation.

• Sees people as nice and friendly, not comfortable to wheel and deal.

• Practical, prefers to build on ideas rather than generate them.

• Needs clear and thorough instructions, slow to act when uncertain.

While at Work

Ms AINI is prepared to put in hard work moderately but she may at times prefer to work at her own pace.

Ms AINI is relatively dependable to deliver results on time. She may sometimes be late in meeting deadlines.

Ms AINI generally will persist with work until it is completed but may at times not complete her tasks.

Ms AINI is less concerned with the quality of work. She may be inclined to meet other requirements of her job but is willing to compromise on quality and details. She tends to be careless and cannot spot errors easily. As such, she is not suitable for work requiring high level of accuracy.

Ms AINI is an objective person who is impartial and rational. She speaks factually and often does not involve her own feelings and emotions. She may sometimes be perceived as distant or detached.

Ms AINI is selective in lending support to others. She often remains detached and unsympathetic. Ms AINI may not regard the welfare of another person as the most important aspect of their relationship. She is not likely to want to be involved in the problems of others unless necessary.

Ms AINI is friendly and outgoing when she is with friends although she may at times prefer to be quiet.

Ms AINI is the sort of person who forms long term bonds and attachments. She is faithful, trustworthy, and devoted in such relationships. She tends to be trusting, dedicated and protective towards those she loves. Patriotism and sense of duty is a significant aspect of her character.

Positions of power, influence and authority are not Ms AINI's concern. She does not mind letting others assert authority over her. She is accommodating, laid back and easy-going.

Ms AINI is concerned with position and status. She cares about how people view her. Prestige, quality, rank and reputation are important to her. She is likely to be brand-conscious and would attach significance to status symbols. She takes pride in her appearance.

Ms AINI sees people as friendly, reliable and honest. She is trusting and believes what people say. She tends to be unsuspecting of people.s behaviour and motives. She is uncomfortable when she has to wheel and deal.

Ms AINI's leadership qualities are moderate and she is sometimes able to get the support of people.

Intellectual matters do not interest Ms AINI. She is more concerned with practical issues than abstract theories. Ms AINI prefers to talk about useful and workable solutions than discuss hypotheses and concepts. She is more likely to build on ideas rather than generate them.

Ms AINI puts in effort to plan ahead some of the times. She may at times not be as detailed in her planning.

Ms AINI is generally able to express herself although not to a high degree of eloquence.

WORK


RELATIONS

A

Hard Work

15


D

Affection

8

B

Time

15


E

Empathy

10

C

Finish Job

12


F

Sociability

14

P

Good Work

9


G

Loyalty

20


CONTROL


THOUGHT

H

Dominance

10


L

Abstraction

10

I

Status

16


M

Planning-Organizing

15

J

Politics

10


N

Exposition

14

K

Leadership

13


O

Tolerance Ambiguity

9


Visualization

Saturday, 26 March 2011

10 perkara tentang wanita...


SENSITIF
Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan dapatkan perhatian. Apabila seorang wanita menyatakan sedang bersedih tetapi tidak mengalirkan air mata, itu bermakna dia sedang bersedih didalam hati. maka pujuk lah wanita itu dengan kelembutan.. bukan kekerasan, jangan berkasar dengan WANITA kerana WANITA sangat sensitif dan ingin setiasa di belai..

CEREWET
Bukan bermaksud "fussy" tidak tentu hala kadang kala ingin lelaki mengikat kata-katanya sekali-sekala. ikutkan saja kemahuan mereka selagi mampu, tetapi ingat jangan mengeluh tidak tentu pasal.. ini boleh memburukan lagi keadaan..

HALUS
Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut, mudah tercarik dan terkoyak..walaupun seseorang wanita memaafkan salah silap seseorang insan yang disayangi, lazimnya wanita itu akan ingat kesalahan itu sampai bila-bila untuk dijadikan pengajaran..bukannya DENDAM..

IKHLAS
Ikhlas seorang wanita tidak perlu diragui. Semua wanita mahukan seorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati dan lelaki juga perlu ikhlas mencintai WANITA..


PERASAAN
Wanita suka jika sesekali orang yang disayangi membuat kejutan dengan memberi hadiah, bunga, atau sekadar kad ucapan romantis. Mereka akan rasa terharu dan merasakan dirinya dicintai sepenuh hati. Dengan ini dia tidak akan ragu-ragu terhadapmu..

PRIHATIN
Sentiasa memerhati keadaan sekeliling dalam diam .. Wanita juga mudah jatuh hati yang prihatin dengan selalu ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya..selalu lah bertanya khbar WANITA yang anda cintai.. tidak rugi bukan?

MANJA
Walaupun dia seorang wanita yang pandai berdikari, naluri mereka masih lagi tetap seorang WANITA.. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama lelaki, namun juga dengan orang lain yang bergelar sahabat atau keluarga..

EGO
Wanita yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi egonya walaupun apabila bergaduh kedua-dua pasangan bersalah.. itu kerana wanita terlalu sayangkan pasangan..dan sanggup berkorban apa sahaja demi menjaga hubungan mereka menjadi baik seperi sedia kala. Maka apabila wanita sudah ketepikan ego mereka.. lelaki janganlah pula menunjukan ego mereka pula.. kerana nanti lelaki yang akan rugi!

CINTA
Apabila lelaki yang dicintainya menghubungi melalui telefon, si gadis akan acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat untuk melayan pasangan mereka.. Jangan salah erti.. sebenarnya selepas telefon diletakkan telefon wanita tersebut akan menjerit kegembiraan.. sehingga mereka akan menceritakan kepada rakan-rakan atau orang yang mereka rapat..itulah wanita....

SEKS
Bukanlah segala-galanya bagi wanita kerana wanita diciptakan dengan sembilan nafsu dan satu akal.. Mereka mempunyai banyk nafsu dan tidak tertumpu kepada 1 sahaja.. lelaki pula dijadikan dengan sembilan akal dan 1 nafsu.. fungsi lelaki adalah membimbing wanita dan bukan menghanyutkannya..

Thursday, 10 March 2011

NICE coach



2.34 petang : bas gerak Subhanallazhi sakh-khorolana wamakunna lahu muqrininn wainna ila robbina lamungqolibun...amin..

baru beberapa hari x hapdet belog, rase macam dah bertahun tak jenguk. sangat banyak cerita kisah lagu yang boleh di-story-mory. tapi kali ni nak story yang aku/saye sedang berada dalam coach bus. same saiz macam bas lain tapi bas bernama NICE ni lebih condusive exclusive interactive berbanding bas bas lain.
saye tak amik bas KL lain sebab semua nye menuju ke puduraya. jauhlah nak amek train. jauh kene jalan kaki. (saye bukan pemalas, jauhi negative thinking ^^)

hah baru kene puji dah dapat habuan waima hanya 1 cup mineral bernama Vitation siap straw sekali. bas ni siap ade waitress lahhaii...bebunge bunge hati aku dapat layanan macam dalam kapal terbang pulak. dalam hati berkata, makanan takde ke kak.hehe lapo lah. dah pukul 2.44pm sekarang still tak makan lunch lagi. perut macam meraung raung mintak dibelai. dah biase duduk umah nak makan makan g dapur. ini bas takde dapur lah. tahan je lah.dari Melaka sentral ni nak sampai KL Central berapa jam agaknya. 1st time guna khidmat bas NICE ni so taktahu berapa lame nak sampai KL dan dapat makan makan kat central.saba ye perut saba.

bas condusive sebab seat besar sedap diduduk empuk je kusyen die. selonok selonok. exclusive sebab ade waitress n mineral. interactive sebab ade wayang yang tengah tayang movie "Dragon Tiger Gate" itu. tapi aku duduk seat 6A agak jauh dari screen so penglihatan ku kabur kerana berlagak tak pakai spec tanak ade cop rabun.gagaga
lagi satu yang exclusive nye kat setiap 2 seat ade soket plug boleh lah nak charge nfon ke laptop ke iron pon boleh.tapi charger sony ericson ku tak muat plak nak test2.dan tak berani nak test guna charger laptop. battery laptop ade 65% lagi cukup kot nak mengarang story utk ainingisum.blogspot ni...aminn.

tangan dah mule rase sengal nak menaip sebab sejuk kene aircond nasib baik bawak pashmina/shawl tebal yang emak belikan kat mekkah 3bulan lepas. pakai dalam bas ni harap harap membawa barakah untuk interview di Serdang esok dan lusa di PWTC.amin..harapnye sangkut lah satu job utk ku agar dapat teruskan ibadah hidup dengan tenang.amin..
esok akan first time drop kat KTM Serdang sorang2.berani tapi agak cuak lah.tawakkal je lah esok mencari tempat interview tu.semoga dipermudahkan Allah. amin..

SAYA BERANI SAYA PINTAR SAYA BIJAK SAYA KUAT SAYA BOLEH
(sedapkan hati sikit)

sebenarnya masa beli tiket bas tadi, aku tak tanye pun kat abang tu bas ni drop kat mana. sebab dah yakin memang KLCentral (bukan berlagak atau perasan ^^V) sebab kat papan kaunter tu tulis MelakaSentral ke KLCentral so aku percaya lah KLCentral yang salu aku drop bile via komuter.bile dah lepak surau tunggu bas sampai, tengok2lah tiket cun warne purple tu...alih2 name tempat drop is "Terminal KTM Old Railway Station"! thats mean.....ia adalah stesen ktm lame nuuu.adehhh kene plak amik tren g KLCentral baru.cett. (tak elok mengeluh, kejayaan lari.ops!)

takpelah..berdikari..(sedapkan hati lagi)

..otak hanya ade perkataan lapar saje ni. berfikir fikir nak makan ape kt central nanti.banyak na choice even kennyrogers takde.kfc banyak seat tapi kene naik atas.mcd kat bawah tapi maybe fullpeople.mane2 aje ler..
padan muka aku nak sangat bawak beg berat berat belagak macam kuat sangat. dahla lupa minum monavie pagi tadi.tawakkal je lah.aminn.moga diberi kekuatan.

alamak battery dah tinggal 37% kejapnyer. mari tido mari tido.......z z z zzzzzzzzzzzz

Saturday, 26 February 2011

If you had a time machine, what date would you travel to?

saat saat kematian. saat sakaratulmaut.

Ask me anything

Antara keluarga dan kehendak sendiri.. mana 1 yg perlu diutamakan? Kita dah fikir dalam2, jika ikut cara keluarga.. masalah tak kan selesai. Dan dgn cara kita je yg mungkin dapat selesaikan masalah ini.

Nabi sabda, orang yg paling baik adalah dia yang paling baik pada keluarganya. (dan Nabi Muhammad lah sebaik baik ciptaan)
tapi, kalau kita rasa cara kita tu lebih baik, ikut kehendak sendiri.
tapi kan nk ajukan soalan ni juga. hehe lihat dan jawab ok.

Ask me anything

Thursday, 24 February 2011

pre-matured

dah 10 tahun kot jerawat tak tumbuh kat dahi ni. tibe minggu ni due ketul sekali die nk timbul. pelik lah.....kenape ek..mak kate jerawat ni orang banyak berangan..rasenye takde pun berangan lebih lebih..macam bese je macam selalu.huhu
adakah pertumbuhan jerawat disebabkan kisah kisah sadis lately..
takpelah jerawat is jerawat..dun worrie....masih sihat boleh bernafas lagi..alhamdulillah..

teringat member mase praktikal aritu..member tu teringin nk jerawat kt pipi..sebab nak nampak matured. hehe ayat cool dr seorang wanita..


antara darjat darjat

wuaa tajuk macam nak bikin gempak..takde ape pun..tak gempak macam drama tv3 atau filem sembilu. taktahu nak letak tajuk ape. padahal tak wajib pun letak tajuk. tapi kalau tak letak nanti kene banned pulak. letak je lah sesedap duasedap rase.
cik bedah rase nak cerita pasai perasaan yang tacing tacing. walaupun muke cik bedah ni tak berperasaan je gamaknye..lupe nak tanye kawan kawan muke cik bedah ni kategori muke jenis ape. muke penuh perasaan ke takde perasaan ke separa perasaan. tapi yang cik bedah tahu cik bedah selalu bermain dengan perasaan. macam macam perasaan..perempuan...kan penuh perasaan..tapi kepada yang rase cik bedah ni muke macam takde perasaan..dats wrong my pren..
teringat dulu penah kene bebel dengan servant kat celcom. tah angin bulan mane tah cik celcom tu datang. suke suke die jek nak bebel kat customer. nasib baik lah dapat pelanggan cool macam cik bedah ni. dahla kene bebel dengan cik celcom pastu kene bebel dengan member pulak sebab tak lawan cakap orang celcom tu. huhu cik bedah yang naif! cik bedah mengaku tak reti nak lawan cakap orang kecuali orang tersayang. ampunnn...

nak ringkaskan cerita (penat lah taip bunge bunge kalah zaman dolu dolu) ,,, cik bedah asik/banyak cry cry je lah awal tahun 2011 ni. rasenye 2010 lah sepatutnya bedah cry cry sentiasa dengan dugaan yang lebih hebat. tapi 2011 ni bedah sangat lemah semangat nak hadap bende sedih sedih. dulu dulu banyak terjadi kes kes takde pun bedah cry cry a river. semangat je hadap masalah baru. tapi kali ni lain pulak. adekah sebab bedah dah beranjak kategori dewasa? dah 24 lebo macam ni takkan baru nak matang kot...
lately..bedah terasa bedah masih sweet seventeen lah. bedah risau nanti takde org masuk minang. --berangan bersambung. bedah sendiri confuse dengan umo sendiri. macam patut jumpe dr fadzilah kamsah gaya nye ni. boleh tilik kajian metafizik sains kemanusiaan.

~semalam bedah kene marah dgn sorang member maya. die tak bagi bedah belajar sesuatu. terus bedah nangis sampai tertido sengguk sengguk depan laptop. rase sedikit terharu ade member yang prihatin. sob sob sob . . .



[ade seseorang pernah letak bedah untuk watak lisasuri. bedah ni comel macam lisasuri kah?? hailaaa~]




:: dapat gelaran bedah masa kat petronas dulu


Wednesday, 23 February 2011

If you could have any car you wanted, what kind of car would you get?

toyota caldina the cutest! ngee

Ask me anything

Monday, 21 February 2011

ambition renewal

As salamualaikum bloggers..

kali ni dapat ilham untuk gantung cita-cita baru kat otak ni. selama ni bual-bual dengan adik kakak n kawan-kawan saja. adik lelaki ku bersungguh sungguh planning dia nak kumpul dinar emas. kali ni, rase terpanggil nak bina azam baru ni. hehu~ mari tengok mari tengok ape ini.

[Public Gold + Certificate]

cita-cita baru saya inilah dia mahu kumpul dinar emas semampu yang mungkin. insyaAllah.. mahu kembali kepada tradisi Islam. sama instinct macam M.Nasir pulak kan.

[M.Nasir menyerahkan 13 keping dinar emas kepada Marlia Musa sebagai mahar]

M.Nasir menggunakan dinar emas sebagai mas kahwin masa nikah dengan Marlia Musa. Dia memilih wang 13 keping dinar emas kerana "ingin kembali kepada tradisi Islam".

Mas kahwin ialah dibayar oleh seorang suami kepada bakal isterinya. Ianya dibayar kepada isteri sebagai tanda menghormatinya dan juga menunjukkan kesungguhan mengahwininya serta tidak sewenang-wenangnya memasuki kontrak perkahwinan tanpa rasa tanggungjawab di pihaknya.

Dalam satu hadits lain, diriwayatkan oleh Muslim, Abu Salamah Ibnu Abdurrahman Radliyallaahu 'anhu berkata: "Aku bertanya kepada 'Aisyah r.a: 'Berapakah maskawin Rasulullah Shallallaahu 'alaihi wa Sallam.' Ia berkata: 'Maskawin beliau kepada istrinya ialah dua belas uqiyyah dan nasy'. Ia bertanya: 'Tahukah engkau apa itu nasy?' Ia berkata: 'Aku menjawab: Tidak'. 'Aisyah berkata: 'Setengah uqiyyah, jadi semuanya lima ratus dirham'. Inilah mas kawin Rasulullah Shallallaahu 'alaihi wa Sallam kepada para istrinya."

hurmm...kalau kat negeri 9 ini..mas kahwin yang ditetapkan rm200 tunai. tapi kalau sy dapat mas kawin dgn 1 dinar emas..best jugak kan. 1 dinar = rm648.00 *(._.)* one day nanti mesti nilai die up melambung kalau disimpan elok elok. tapi...takkan nak demand-demand pulak dgn bakal suami kan...malu lah i.. (==") mas kahwin tu kan mahar dari keikhlasan si suami...takpelah..kumpul jongkong emas sendiri jer..

(kalau si dia bakal suami bace entry ini kan bagus.suami yang memahami! ahaha)


[Public Dinar Daily Price]

[Gold.......hurmmm]

NAK KUMPUL EMAS.. NAK KUMPUL EMAS... yehhuuuuu!

Ketika Istri Tersenyum

The Teaching of Grandshaykh Abdullah Faiz ad-Daghestani

by Maulana Shaykh Nazim al-Haqqani

Bagaimana seorang istri menerima suaminya? Grandsyeh kita memberikan Pengetahuan Ilahiah mengenai hal ini:

“Ketika seorang wanita tersenyum kepada suaminya, Allah memerintahkan seluruh syurga membukakan pintu untuk dia masuk. Baginya, secara khusus Allah mempersiapkan sebuah istana bagaikan istana yang belum pernah dipersiapkan sebelumnya. Ia akan menganugerahkan berkah yang belum pernah dianugerahkan sebelumnya! Mengapa Allah yang Maha Kuasa menganugerahkan berkah sedemikian rupa? Karena ketika seorang istri tersenyum kepada suaminya, dia mengangkat semua kesulitan dalam sehari dari pundak suaminya. Hal ini memberikan cinta di antara mereka, dari hati isteri kepada suami.”

“Cinta adalah alasan untuk melanjutkan kehidupan keluarga. Jika tidak ada cinta, keluarga itu berpisah. Oleh karena itu, Allah menyukai wajah-wajah tersenyum. Ini adalah hal yang sederhana, tapi sangat penting. Allah tidak pernah menyukai kebencian antara suami dan istri, antara mukmin.”

“Rasulullah (saw) bersabda bahwa tersenyum merupakan sedekah (amal) untuk setiap orang. Rasulullah (saw) datang untuk memperluas cinta di antara umat; oleh karena itu, kita harus berbuat hal yang sama. Janganlah bersikap lain kepada orang - orang yang berbeda. Jangan memperlihatkan wajah yang baik kepada satu orang, dan wajah yang buruk kepada yang lain. Kalian harus ingat, kita semua adalah hamba Allah yang Maha Kuasa dan kita telah diperintahkan untuk berbuat yang baik saja kepada satu sama lain. Ini merupakan karakter unik seseorang untuk tersenyum atau menangis dan tidak diberikan pada haiwan.”




“Di Surga ada bagian - bagian tersendiri untuk masing - masing orang. Ketika seseorang melakukan perbuatan baik, salah satu bagian itu akan muncul sebagai karunia atau berkah, Surga dipenuhi begitu banyak karunia tersebut sehingga tidak ada ruang kosong ditempatkan walaupun untuk satu jari saja! Mukmin (orang beriman) akan menikmati limpahan rahmat ini setiap saat, tanpa akhir.”

“Namun,” lanjut Grandsyeh kita, “Bila seorang wanita menerima suaminya dengan wajah amarah, Allah akan memerintahkan malaikatNya untuk menutup pintu Surga dan akan memerintahkan Neraka agar terbakar lebih panas untuk dia. Akibat amarah seorang istri, semua limpahan rahmat hidup ini dan berikutnya diharamkan baginya. Dia harus secepatnya berubah dan meminta ampun, sebelum amarahnya tertulis dalam catatan Allah!”

“Wajah amarah menyebabkan hati suami merasakan benci kepada istri. Walaupun sang istri sendiri mempunyai kesulitan dan merasa menderita, dia harus menerima suaminya dengan senyuman. Untuk ini, Allah akan menghadiahkannya dengan membuang semua kesulitan tersebut. Inilah rahasia dalam menjaga keluarga yang kuat.”

“Bila komuniti keluarga kuat, masyarakat pun kuat. Maka, hidup akan berlanjut dengan bahagia, tanpa kesulitan. Oleh karena itu, dalam Islam adalah sunnah untuk para istri tersenyum agar cinta bisa tumbuh. Hal yang sederhana, tapi membawa dampak yang besar.”


Thursday, 17 February 2011

lisa, u buat ape je cuti aritu? hehehe

hehehe, lisa duk umah je..klik2 website yang ade keje kosong. esok lisa ade interview kat damansara. lisa sangat nervoussss. doakan lisa tenang dan dipermudahkan. :]

Ask me anything

Tuesday, 8 February 2011

bermimpi ~



abah kate, kalau mimpi orang yang dah meninggal, dan arwah tak bercakap, mimpi petanda baik. cerita kat emak abah, pernah mimpi arwah nenek. nenek sihat bersih nak bawak sy pegi kenduri. dalam mimpi tu nenek tak bercakap pun. then mimpi arwah pakcik. cume wajah arwah pakcik je muncul n dia senyum manis macam abah.

kali ni mimpi sesuatu yang tenang. tak pernah mimpi macam ni. mimpi berada dalam sebuah masjid kemudian melihat seorang ustaz muda ( rasenye bujang :] ) berjubah hijau berkopiah. ape petanda mimpi tu ek. adakah ustaz itu jodohku? hehehe jangan nak perasan wahai ain. engkau tidak layak. sorry.


teringat dialog beberapa hari lepas,

aku : "mak, ain rase jodoh ain umo 30 nanti lah. atau hampir 30."
emak : "kerja dulu......"
abang : "jodoh maut di tangan Tuhan..."



Monday, 7 February 2011

tunangan | video best | luluSss!

Qabullll!

bukan ijabkabul..tapi tanda terima untuk lamaran antara dua hati. sahabat baikku sudah menjadi tunangan! alhamdulillah kata putus diikat majlis pernikahan akan langsung t i g a bulan saja lagi. bermakna sorang lagi sahabatku akan tukar status. ingat lagi memori taim tadika. dia lah kawan yang memberi tenang mase jari ni nak kene suntik. takut jarum memang moto besar waktu tu. dia lah kawan yang sekolah bersama makan bersama gossip bersama lari bersama kejar bersama eksiden moto bersama.



Leftenan Noor Faaizuun Zakaria


kenangan itu memang indah bila diungkap. pejam celik tido dengkor dah besaw ha dah nak jadi mak orengg. dulu mase sekolah rendah, taim rehat, pengawas, lepak tepi pagar sekolah, tengok kakak2 abang2 pegi sekolah menengah, rase tak sabar nak besar. tapi sekarang rase teringin kembali ke budak kecik je. dah besar ni nak kene fikir mase depan sendiri. nak pilih jalan hidup sendiri. semua sendirian berhad. umor 2 4 ni zaman kakak sendiri depa dah anak 1 dah. mungkin jodoh memberi ruang untuk aku l e b i h berdikari agaknye. ehehe
"sabarlah wahai hati.", tambah memujuk.

semalam online sebelah adik yang juge penggemar belog. tah belog sape dia surf, ade lah satu video menarik untuk ditonton lapisan umum. hukum harus untuk golongan remaja nak mule membesar sekarang ni termasuk lah adik aku sorang nu. memang dah lama nak luahkan rase hati ni pasal topik best video ni. tapi tak terluah takut ramai terasa termasuk adik aku. hakhak
tapi bile dah ade mekanisme yang boleh tolong sampaikan, hah terus upload kat facebook. 'fb'



seriously, memang adakala sms [pelik] or ayat [pelik] yang aku dapat tu tak dapat nak difahami. walhal Bahasa Melayu SPM A1. cehh. yelah mane tak pelik, contohnye

"ta na tape la sy ta kesa" = "tak nak takpelah sy tak kesah"

"dier taktawu bilew kowwt.." = "die xtau ble kot"

kadang2 sampai berbelit sel otak nak faham bahasa diorang. :( aku masih tak dapat nak kaji dari mane asal usul 'bahasa' diorang tu. kalau nak kate berasal dari zaman budak2 sekarang, tak jugak sebab ade jugak warga seangkatan umur aku join adventure 'bahasa' tu. entahla, terpulang lah masing2 nak berbahasa apa. tapi,

"Bahasa Jiwa Bangsa"


pagi tadi dengan rasa bangga datang sekolah memandu Arah Kencana yg best tu. sebab nak retest utk lesen motor. huahuahua memalukan jer post kat sini. termasuk posting 2 minggu lepas tu. *blushing*
alhamdulillah lulus. lepasni boleh lah merempit kutub utara kutub selatan yeahhh!
hati tercuit after selesai ujian lesen. abang JPJ tu tanya, "ustazah ngaja sekolah mane?"
aik! ade rupa ustazah ke aku ni? hihihi bukan bangga (kot) tapi pelik. *blushing*


Saturday, 29 January 2011

asik tak jadik jek

tak jadi tak jadi tak jadi
asik asik tak jadi. bile lah nak jadi nyer...
ish tak baik merungut. motivator kate, merungut ciri-ciri tiada kejayaan.hurm
yelah bukan nak merungut cuma nak refresh kan minda...sebab tak dapat ke tempat yg dapat meng-refresh-kan diri.
mane taknyer...cuti gongxi raya kali ni takde gi memane pun..sume nye sekolah-sekolah skema punye pasal..orang lain dah fly ke bandung, bangkok, london, kite gak still depan pc nih.
yelah, selalu bile cuti panjang je mesti ade event family g jalan-jalan even just around mesia je tapi keberkatan berkumpul 1 famili tu sangat barakah. tapi kali ni takde harapan dah nak petik strawberry sendiri kat tanah tinggi cameron. mane taknye, dah dikecewakan waktu reunion class dulu takde pun petik strawbery sendiri. bila tengok album anakbuah2 kecikkecik lagi depa dah rase experience petik memetik tu.

yelah kat umah ni maklang dia salu petik buah kelapa jer...manggis, rambutan, langsat, duku, danlainlain. nak gak rase pengalaman petik strawberry kan...ala ala omputih gitu..nak jadik menantu tokey ladang strawberry dah terlepas chance dah.takde jodoh nak wat cane..adess (jangan mengeluh, mak kate jodoh yg akan datang lebih baik.[senyum lebo])

takpelah tunggu je lah cuti pertengahan sekolah bulan 3 nanti kot..mane lah tahu jadik ke kot plan tu..tapi kalau ade kamera dslr mesti lagi masyukk bile holiday. bile la ek nak dapat kamera sendiri yang besa dabag tu. bile dengar story kawan-kawan lain, masing nak mintak bakal suami hantaran letak 1 dslr..best jugak kan, honeymoon g tempat2 menarik sonok gak leh capture2 keindahan ciptaan Allah yang hebat2 tu. kerja>duit>harta [berazam]

Friday, 28 January 2011

new widget button yeahh!


hari ni ngengade membelog. dapat lahh letak widget baru kt belog ini. iaitu widget untuk SHARE via facebook or twitter. huhuu
suooo senanglah 'kalau' nak SHARE entry entry dari sini just click and.... 'sharing is power'! wink2
walaupun tak penah dibuat orang meng-share-kan entry dari belog ini. ha.. ha..
jadi lah widget ini :



semalam tertengok movie 'satu jam saja'
punyelah sedih ending dia. ini official sound track dia :
lagu pon best. lagu ni je la antara listed in my winamp selain lagu Rapuh by Opick n lagu Senyum by Malique.




Tuesday, 25 January 2011

i am january! ;)

Monday, 24 January 2011

semangat!

Bangun pagi-pagi terus berasa gumbira! sebab mimpi dapat no.1 dalam pertandingan speaking n writing. ngehaha. bangga gilo. zuupp! dalam hati terus berkata, mungkin petanda akan lulus test JPJ pukol 9pagi nanti. kalau lah betul carta mimpi tu kan, rase macam nak buat kenduri 7hari 7malam jek.
emak pesan bace selawat bebanyakk..bace robbiyassirwala. . .
sebelom start test, kene amek no giliran dulu. dapat no.9 plak drpd 42 orang. awal gilax. tapi no same dgn birthday, macam best jek...
"sembilan!" pakcik jpj panggil suh test. debo ehhh. rase macam nak nikah jek. nikah pun x debo camni kot. (takde pengalaman nikah ponn)
tarik nafas dalamdalam, bismillah . . .
pusingan 8 settle. ready untuk titi!
huhh titi pass! cayyalah!
alhamdulillahh dah lepas test jpj..naik kat pondok jpj tengok result. dalam hati, 'musti lulus punye nih. siap bertafakur atas titi tadi dah.'
"awak lulus bhg2, bhg3 awak gagal"
ciskek betol lah. malu dah nak turun kat balai menunggu. ade 41 org! musti diorang nk tanye lulus ke tak. dahla majoriti lelaki lelaki sejati. malu wey maluuu yeoppp.
takpelah malu cket jek....sedapkan hati.
sekali tanye budak2 nih, semua tak lulus! hahaha semua bhg3 dan kesalahan yg sama.
sekali rumusan, cume 8 or 9 orang jek yang lulus drpd 42 org! hakhakhak
memang aman lah malaysia pasni... semue tak reti merempit!

rase macam nak pegi jek kat pakcik jpj tu dan nak cakap, 'saya dah selalu ulangalik gemas-melaka, gemas-melaka, merempit dengan sopan santun lemah gemalai 80-100 km/j. bagi jek saya lulus! kayo ar jpj macam nih.....'


~
tak sangke Imammuda Asyraf sudi follow saya kat twitter. he hee

Related Posts with Thumbnails